Saka Kuşunun Takvimi Masalı

 Saka Kuşunun Takvimi




Saka Kuşunun Takvimi Masalı

Saka kuşu nehre doğru uçuyordu. Kırların üstünde kanat çırparken, derelerin çağıltısını duydu, pınarlardan fışkıran berrak sular toplanarak dereler halinde geliyor. Sonra da nehirle birleşiyorlardı nehrin görüntüsü Saka kuşunu ürküttü. Suyun üstündeki kalın buz artık iyice incelmiş rengi maviye çalan bir tabakaya dönüşmüştü. Çevresindeki topraklarda eriyen kar suları ince kollar halinde nehre akıyordu. Kar suları nehri kaplayan buzun altında yollar oluşturmuştu.

Yavru kuş birden önünde siyah, beyaz renkli, narin bir kuş gördü saka kuşu;
– Civi civi ne diyorsun? Kuyruğunu neden sallıyorsun? diye sordu.
Yabancı kuş;
– Sen beni tanımıyor musun? Benim adım Kuyruksallayan.
Saka kuşu;
– Hadi canım sen de öyle isim mi olur?
Kuyruksallayan;
– Olmaz mı? dedi yine hoop kuyruğunu salladı. Tam o sırada nehirden kulakları sağır eden bir patlama sesi geldi. Kuyruksallayan yerinden zıpladığı gibi en yakın ağacın dalına uçtu. Saka kuşu ise yerinde kalmıştı. Nehrin üstündeki buzun kırıldığını görmüştü. Buzun altına akan kar suları buzu alttan itip bir cam parçası gibi patlatıvermişti. Nehrin sularını artık durdurmak mümkün değildi. Parçalara ayrılan buzlar coşkun sularla birlikte sürükleniyorlardı.

Birden yüzlerce su kuşu uçuşarak kondu nehir kıyısına, yaban ördekleri, kazlar, karabataklar tekrar nehre kavuştukları için bayram yapıyorlardı. Dağılıp giden buzun altından ortaya çıkan sularda yiyecek aramaya başladılar. Saka kuşu hızla yaşlı serçenin yanına uçtu. Buz kırıldı, buzlar kırıldı diye müjdeledi haberi.

Serçe;

– Gördüğün gibi bahar önce kırlara geliyor dedi. sonra da nehirlere. Nisan ayı baharın geldiği aylardır. Hadi git birde ormana bak orada neler oluyor. Sonra gel gördüklerini anlat bana. Saka kuşu heyecanla ormana doğru uçtu. Ormanda da büyük değişiklikler vardı. Bitkilerin hepsi taze süngerler vermeye başlamıştı. Çiçekler tomurcuklanıyordu. Orman halkı pek mutluydu bu baharın gelişine.

Saka gidip bütün gördüklerini yaşlı serçeye anlattı.